11.08.2009

10 ani de la marea eclipsa totala de soare a secolului trecut

In urma cu exact un deceniu,pe 11 august 1999,romanii au asistat la un spectaculos eveniment astronomic,fiind martorii unei eclipse totale de soare,fenomen destul de rar pentru patria noastra,care are probabil loc o data la cateva generatii.

A fost prima eclipsa totala de soare vizibila in Europa din 22 iulie 1990 si prima eclipsa vizibila in Marea Britanie din 29 iunie 1927.Eclipsa a inceput din nordul Oceanului Atlantic,a traversat continentul european trecand prin Franta,Luxemburg,Germania,Austria,Ungaria,nordul Serbiei,Romania,Bulgaria,Marea Neagra si a continuat in Turcia,Iran,sudul Pakistanului,India si s-a terminat in Golful Bengal,in apele Oceanului Indian.

A fost un eveniment mediatizat intens la acea vreme,mai ales ca punctul maxim al eclipsei s-a putut vedea dintr-o localitate de langa Ramnicu Valcea,numita Ocnele Mari,motiv pentru care multi amatori de astfel de fenomene au venit la acea data in Romania.

Chiar si acum,dupa 10 ani de la acea eclipsa,se spune ca a fost cea mai urmarita eclipsa totala de soare din istorie,datorita conditiilor meteo favorabile din acea zi,precum si datorita unei arii mari de acoperire pe care a avut-o.

Aveam 13 ani fara 3 zile pe 11 august 1999,dar tin minte cum am iesit toti prichindeii cartierului afara,de mana cu parintii nostri,pentru a o vedea.Se pusesera in vanzare inca cu mult timp inainte ochelari speciali pentru acest eveniment,ochelari pe care ii mai am si astazi,dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos,dar chiar daca atunci nu toata lumea isi cumparase astfel de ochelari,multi au improvizat,folosind sticla fumurie sau sticla de la mastile de sudura.
In partea nordica a Romaniei eclipsa nu a fost totala,astfel ca nu am putut asista la inedita situatie de a avea cateva minute de noapte in plina zi.In Bacau,proportia umbrei a fost de circa 90-95%,suficient cat sa ofere senzatia de inserare dar doar atat.Aceasta eclipsa a fost transmisa in direct de marile si principalele canale tv din Romania,s-au facut emisiuni speciale inainte si dupa producerea ei,si s-a vorbit ceva timp despre aceasta dupa ce s-a petrecut.

E si lesne de inteles de ce:pentru ca urmatoarea eclipsa totala de soare vizibila si in Romania va mai avea loc in tara noastra undeva prin anul 2081,ori,cine stie cati dintre noi vor mai apuca acea data sau daca vom mai fi interesati de ea.
Nici amatorii si colectionarii pasionati de numismatica nu au fost uitati,Banca Nationala a Romaniei lansand o bancnota de 2.000 de lei albastruie si din plastic (prima din istoria tarii,fiind bancnota care a dus ulterior la ideea ca toate hartiile cu valoare monetara sa fie plastifiate),precum si o moneda de 500 de lei din aluminiu,pe care le puteti vedea mai jos.

Niciun comentariu: