29.06.2009

In fiecare vara e aceeasi poveste

Ma asteptam sa se intample si anul asta,numai ca nu asa de curand...CET Bacau (Centrala Electrica de Termoficare) (http://www.cetbacau.ro/) a sistat livrarea apei calde in tot orasul pe o perioada nedeterminata,din cauza datoriilor acumulate de restantieri.Inca de vineri dimineata am constatat ca atunci cand dadeam robinetul sa curga apa calda,tevile gajaiau a seceta in conducte.Anul trecut am ramas fara apa calda pe 13 august,exact cu o zi inainte de ziua mea de nastere.N-am sa uit prea curand cum,in noaptea de 13 spre 14 august,eu incalzeam de zor la aragaz apa ca sa fac baie si sa fiu curat,caci dimineata la 7:00 aveam tren spre Bucuresti,petrecandu-mi atunci a 22-a aniversare la DINAMO!
Apa calda a revenit atunci pe 20 septembrie,dupa 5 saptamani.nul asta,oprind-o inca de la sfarsitul lui iunie,cine stie cand naiba o dura toata treaba.

Prima oara am crezut ca e vorba doar de o reparatie in oras,dar,interesandu-ma pe site-urile cotidianelor locale,am putut observa ca nu e de fapt decat o decizie a regiei de distribuire a gazelor catre CET,la randul ei CET hotarand sa sisteze furnizarea apei calde catre populatia bacauana.

http://www.adevarul.ro/ ,editie de Bacau,a scris despre acest lucru pe data de 27 iunie:

Şefii CET au închis robinetele pentru populaţie din cauza restanţelor la E.ON

Societatea de termofi-care are datorii de 15,9 milioane de lei la E.ON, dar trebuie să recupereze de la rău-platnici 25 de milioane de lei.

Aproape 24.000 de apartamente din municipiul Bacău racordate la sistemul centralizat de încălzire al oraşului au rămas fără apă caldă. Conducerea CET a luat această hotărâre din cauză că E.ON Gaz a sistat furnizarea de gaze naturale către societatea băcăuană. „E.ON Gaz ne-a oprit gazul pe o perioadă nedeterminată, însă noi încercăm să negociem cu ei un program de eşalonare a debitelor”, a declarat Elena Cârnu, purtător de cuvânt la CET Bacău. Restanţelor acumulate de CET Bacău se ridică la aproximativ 15,9 milioane de lei. Chiar dacă şefii CET speră să obţină o amânare a plăţii datoriilor, nimeni nu vrea să rişte un pronostic cu privire la data când băcăuanii vor beneficia de un program normal de furnizare a apei calde. „Noi avem de recuperat de la asociaţiile de proprietari peste 25 de milioane de lei. E o sumă mai mare decât datoria pe care o avem noi către E.ON Gaz. Practic, dacă nu recuperăm aceşti bani, nu putem relua furnizarea către populaţie a apei calde”, a mai spus Cârnu.

Toţi plătesc pentru rău-platnici

Cei mai supăraţi pe decizia CET sunt proprietarii de apartamente care figurează la asociaţiile de proprietari cu datorii zero sau cu restanţe foarte mici. „Eu stau la etajul zece şi mai am un vecin la etajul III care este racordat la CET. Nu avem datorii către asociaţie şi totuşi ne-au oprit apa caldă. Nu este corect ceea ce se întâmplă”, a spus Rodica Chelaru, o băcăuancă racordată la CET.

Bineinteles ca ma numar in situatia celor care trebuie sa suport neplata facturilor de catre rau-platnici,pentru ca nu am datorii la intretinere,poate doar cateva sute de mii de lei vechi,acumulati in ultima jumatate de luna,de cand am platit ultima oara intretinerea.Insa,ii inteleg pe cei care n-au fost la fel de punctuali cu datoriile.

De unde naiba sa plateasca unii oameni intretinerea?Din pensiile pe care guvernul a promis ca le majoreaza si nu le-a mai majorat?Din salariile pe care guvernul a zis in campania electorala ca le va majora cu 50%,votand chiar in unanimitate in acest sens,promulgand legea,pe care ulterior le-au lasat asa,pisandu-se pe ea de lege,incalcand-o?Din putinii bani pe care oamenii ii pastreaza pentru mancarea din ce in ce mai scumpa?

N-am inteles niciodata de ce aceasta decizie a opririi apei calde vine intotdeauna vara,in anotimpul cel mai calduros al anului,cand tot omul are nevoie sa se spele mai mult ca oricand,cand vine obosit si transpirat de la munca.O.K.,sunt datorii,am inteles,dar sa iti bati joc de oameni nu merge.Nu e corect.Macar 1-2 ore pe zi si tot s-ar fi putut gasi o cale de mijloc pentru a se mai face economie la consum si pentru a nu lasa nici omul sa stea nespalat sau sa-si piarda cateva ore pe zi incalzind apa.

Stati sa vedeti de-acum mirosuri de transpiratie in mijloacele de transport in comun din Bacau si nu numai.Nici nu vreau sa ma gandesc ce e in familiile care nu au 3-4 copii si nu au centrala termica.Ganditi-va:parintii vin de la munca,copii de la joaca,cu hainele murdare.Cata apa trebuie incalzita (si gaz consumat) pentru ca o astfel de familie sa fie curata zilnic?

Eu insumi a trebuit sa-mi pierd 3 ore ieri dupa-amiaza incalzind apa,pentru ca nu am centrala si nici nu vreau sa-mi pun vreodata si am sa spun si de ce.In primul rand e posibil sa nu fie cine stie ce afacere cu economia asta daca ai centrala:bunica-mea care sta in centru are centrala de 3 ani si culmea,acum ii vine factura mai mult ca atunci cand nu avea!Plus ca nu-mi surade sa dau vreo 20.000.000 de milioane de lei (vechi) numai pe centrala cand as putea sa fac altceva din banii aia,mai ales ca nici nu-i am in mana.Iar sa m-apuc sa sparg pereti prin apartament ca sa montez tevile si caloriferele,sa stau cateva zile intr-un haos de nedescris nu am nici timp,nici rabdare.

Asa ca nu am de ales si nu-mi ramane decat sa-ncalzesc apa din greu,blestemand zilnic tara asta de cacat si injurand destinul ca m-am nascut in Romania!Tara civilizata si europeana cica!Unde in 2009 esti nevoit sa traiesti ca o vita in conditii ca la 1900,desi suntem in 2009 si facem parte din UE si NATO!Nu conteaza cine esti,cum te numesti,esti doar un cetatean,important doar cand sunt alegeri,in rest cei ce conduc tara asta se pisa pe tine,iti taie cand vor ei utilitatile de baza,fara sa te anunte,isi bat joc de nivelul tau de trai,te lasa sa te chinui,cand ai putea sa traiesti mult mai bine daca cei votati sa te reprezinte ar face mai mult pentru tine,daca le-ar pasa si si-ar face datoria...

Deci,ramane cum am stabilit,ma cac pe Romania...Cine e multumit cu viata de aici si cu oamenii care o populeaza ori are prea multi bani,ori a scapat de curand din vreo pestera si se bucura ca e liber in jungla asta pe care o vede zilnic prin fata ochilor sub forma unei astfel de tari nenorocite!

Un comentariu:

Dobroi Radu spunea...

We love to poop on our contry =))))