26.06.2009

Grindina (de marimea unei nuci) a facut prapad ieri in municipiul Bacau!In alte localitati din judet,grindina a fost si mai mare...

Bacau,25 iunie 2009,orele 15:00.Cerul e innorat,adevarat ca se anuntase ca va ploua.In mod bizar,vantul nu bate mai deloc.Se poate spune ca e linistea dinaintea furtunii,dar n-a fost pana la urma nici o vijelie.Norii au o culoare ciudata,un albastru inchis spre gri,dar nici ei nu par sa aduca altceva decat ploaie in stare lichida... Si incepe...Primele picaturi timide,stropi mari.Ocazional,cerul geme infundat,din cauza tunetelor.N-au fost fulgere astfel ca descarcarile electrice au lipsit cu desavarsire.Dintr-o data,ploaia,rara de altfel,se opreste pentru cateva secunde.Ce se pregateste in schimb?Incep sa se auda zgomote sinistre,pe asfalt,pe acoperisurile blocurilor,pe masini.Senzatia produsa de zgomot e una bizara si sinistra,nu sperie atat marimea grindinei,cat sunetul produs de aceasta la contactul cu solul si nu numai...

Pentru prima data am vazut oameni grabiti sa-si puna pături pe capote si parbrize.Nici nu-i de mirare,a fost cea mai mare grindina pe care am vazut-o pe viu in viata mea!La inceput a fost de marimea unei monede de 10 bani.Prima repriza de gheata a durat vreo 10 minute.Din cauza ca a cazut rar,nu s-a depus pe pamant,nu l-a albit.A urmat apoi o portie sanatoasa de ploaie,specifica verii si...grindina a inceput din nou.Mai mare,mai cu putere.

Gheata incepea sa cada cuburi-cuburi.La geamuri,lumea e calare,toti cu o privire ingrijorata.Intr-adevar,e un fenomen rar si oricat de inedit ar fi,preferabil ar fi sa nu se mai intample prea curand.


Ploaie cu gheata
Încărcat de contrasens. - See video of the biggest web video personalities.

Cine n-a prins o ploaie serioasa cu grindina niciodata la oras (desi stiu ca in zonele rurale fenomenele extreme se intalnesc mai frecvent si fac mult mai multe pagube,dupa cum urmeaza mai jos in articol) nu poate sa-si imagineze imaginile ciudate cu oamenii stand toti la fereastra,cu ochii atintiti spre cer sau in pamant.

A fost ca un ritual apocaliptic.Acum,ca a trecut,poate parea ceva minor,insa in momentul ala,trairile au fost intense.Asta s-a intamplat in oras.In alte localitati ale judetului,precum comunele Margineni sau Hemeiusi,grindina a fost de marimea unui ou de gaina,provocand mari pagube culturilor de legume,precum si oamenilor,care si-au vazut acoperisurile caselor ciuruite de bucatile mari de gheata.Iata cum a fost grindina la Hemeiusi:


În mai putin de jumătate de oră, grindina care a căzut ieri în jurul orei 16.00 în judetul Bacău a făcut pagube de zeci de mii de lei. Cele mai afectate comune au fost Hemeiusi si Mărgineni, unde gheata care s-a abătut asupra sătenilor a fost de mărimea unui ou de găină. Astfel, în comuna Mărgineni au fost distruse, în proportie de 80%, 215 hectare de teren pe care era cultivat porumb si vită de vie. Mai mult, la zece case acoperisul de azbociment a fost distrus, iar la sase sere a fost spartă sticla.
Pagube s-au înregistrat si în comuna Hemeiusi unde, în 30 de minute a fost spart acoperisul din tiglă la 20 de case. De asemenea, a fost spălat prundisul pe patru kilometri de drum si cultura de pe 100 de hectare de teren a fost distrusă în proportie de 70%.

Niciun comentariu: