07.02.2010

Statuia lui MARIAN COZMA a fost prezentata oficial la Veszprem la un an de la disparitia tragica a handbalistului

Pe 8 februarie 2009 o veste cumplita lovea handbalul romanesc si pe cel din Ungaria.Pivotul nationalei Romaniei si jucator de baza la echipa de club Veszprem,MARIAN COZMA,deceda intr-un mod cumplit,fiind ucis cu lovituri de cutit in inima.La un an de la moartea sa,cei din Veszprem nu l-au uitat si au dezvelit ieri o statuie comemorativa cu bustul celui poreclit "Pasarila",eveniment la care a fost prezent si tatal handbalistului,Petre Cozma.La ceremonie au participat peste 2.000 de oameni,multi dintre ei fani ai echipei din Veszprem,inca marcati de tragedia petrecuta anul trecut.Pentru cei ce au uitat cine a fost MARIAN COZMA,aveti mai jos cartea de vizita a acestuia cu performantele si datele sale:

Carte de vizită:

Marian Cozma
Născut la 08.09.1982 (Bucureşti)
Înălţime: 211 cm
Greutate: 113 kg
Postul pe care a evoluat: pivot
Echipele la care a evoluat: Dinamo Baumit (2002-2006), Vezprem (2006-2009).

Performanţe:

- a câştigat titlul cu Dinamo (2005)
- a câştigat titlul cu Veszprem (2007, 2008)
- a câştigat Cupa Cupelor cu Veszprem (2008)
- a înscris 75 de goluri în Liga Campionilor
- a jucat 60 de meciuri pentru prima reprezentativă, pentru care a înscris 115 goluri.

PROSPORT (http://www.prosport.ro/) a fost ieri la dezvelirea statuii cu bustul handbalistului si relateaza:

Sculptorul maghiar Mihaly Gabor a făcut o statuie cu bustul lui Marian Cozma, care a fost amplasată în faţa sălii în care românul i-a făcut bucuroşi pe suporterii unguri prin evoluţiile şi golurile sale. Peste două mii de oameni au înfruntat mai bine de două ore frigul pătrunzător şi ninsoarea pentru a-l comemora pe handbalist. Mai multe personalităţi din Veszprem şi din ţara noastră au ţinut discursuri în memoria lui Marian, dar unul dintre cele mai emoţionante episoade ale ceremoniei a fost chiar startul acesteia, când un cor format din localnici, acompaniat de o fanfară, au cântat atât imnul Ungariei, cât şi cel al României.

Nu puţini au fost suporterii din Veszprem care au plâns când Petre Cozma le-a transmis: "Tare mult s-a mândrit fiul meu cu voi şi văd că şi voi vă mândriţi cu el. Întotdeauna veţi avea binecuvântarea lui, a poporului meu şi a familiei mele" sau când primarul oraşului Veszprem, Janos Debreceni, a spus: "Am primit învăţăminte multe de la Marian dar şi de la tatăl său. Petre Cosma mi-a spus că pentru o uscăciune nu trebuie să' tai o pădure. Dânsul ne-a dat o lecţie de demnitate, ne-a arătat cum să trecem peste suferinţă".

În magazinul de suveniruri al clubului, aflat la intrarea în "Veszprem Arena", tabloul lui Marian stă la loc de cinste, iar tricourile cu numărul 8 au cea mai mare trecere.

"Moare numai cel care este uitat, iar Marian nu are cum să moară, îl purtăm în sufletul nostru în oraş, în arenă, peste tot."

Janos Debreceni, primar Veszprem

"A fost greu să fac o statuie a unui tânăr care avea în faţă o carieră fantastică. Lui Marian i se potriveşte ipostaza impunătoare a unui sportiv din Grecia antică şi aşa am încercat să îl fac. De asemenea, l-am sculptat cu o minge în mână, pentru că ştiu că aşa îşi doresc suporterii să îşi amintească de el."

Mihaly Gabor, sculptorul statuii.

Niciun comentariu: