15.09.2008

Incepe scoala...

Ce ciudat suna sa spun ca incepe scoala,eu,care nu ma mai ocup de mult cu o astfel de activitate...Si totusi,ma pun in locul celor catorva milioane de elevi din tara care de azi incep un nou an scolar.Cred ca fiecare are o unda de regret dar si de entuziasm cu privire la aceasta zi.Pe de o parte,lasa in urma o vacanta in care fie care s-a simtit mai mult sau mai putin bine,pe de alta parte exista emotia revederii cu vechii colegi...

Pentru prichindeii de clasa I-tai astazi este una din cele mai memorabile zile din viata lor.Vor pasi pentru prima data pe treptele unei scoli in calitate de elevi.Vor avea pentru prima oara ocazia sa faca primii pasi cu adevarat in viata,vor trai emotia rasfoirii abecedarului...Va mai aduceti aminte de prima zi de scoala din viata voastra?La mine astazi se implinesc exact 15 ani de la acea zi.

Pe 15 septembrie 1993,intr-o miercuri (si tin minte treaba asta fara sa ma uit in vreun calendar vechi),stateam sfios in fata scolii Ion Creanga din Bacau,care de altfel a si fost inaugurata in acea zi (prima scoala din Romania construita dupa Revolutie),inconjurat de o multime de oameni.Era ceva nou pentru mine,cum a fost ceva nou pentru noi toti la vremea respectiva.Asteptam sa se termine discursul directorului,nu mai suportam asteptarea,pentru ca intr-un final,apoteotic,sa sune primul clopotel...Ce vremuri!Si cat de repede au trecut anii astia...

Astazi totul pare lipsit de importanta.Asa cum am mai spus,poate cei de clasa I-tai se vor bucura sincer sa inceapa scoala.Cei mai mari si in special,bobocii de liceu,abia asteapta sa faca impresie cu ocazia acestei zile.Totul si-a pierdut din conotatie si insemnatate.Am uitat de simbolistica acestei zile...

Oricat de mult si-ar dori cineva sa ma contrazica un lucru e cert:scoala e importanta si are rolul ei bine definit.Te educa,te introduce in societate,iti implementeaza lectii de viata pe care doar parintii nu ar fi in stare sa ti le predea.Esti intr-un grup,format din 15,20 sau 30 de colegi,inveti sa ai spirit de echipa si intelegi ca te afli intr-un colectiv.Inveti...sa fii OM!

E frumos la scoala in conditiile in care oricum scoala nu mai este ce a fost iar lectiile nu mai sunt atat de dure.Plus ca multi din ziua de azi beneficiaza de tehnologia moderna pentru a se descurca cu temele scolare si nu numai.Da insa,e partea aceea cu trezitul de dimineata...Pentru cei care invata de la prima ora asta e punctul cel mai enervant.Stai pana noaptea tarziu cu prietenii si te gandesti ca mai ai 3-4 ore pana incepi o noua zi de scoala.Nici cei care invata de dupa-amiaza nu o duc mai usor.Seara cine naiba mai are chef de altceva dupa ce profii te-au plictisit 4-5-6 ore si practic ai adormit in banca.Si la sfarsit de an cand incepe primavara,luna aprilie,mai,dupa-amieze frumoase si insorite,tu stai in banca si te rogi sa nu te scoata la tabla...

E greu pana vor reintra cu totii in ritm.E greu orice inceput,pana si cel al (re)inceperii scolii.Dar pe parcurs,incepe sa iti placa.Daca printre colegi mai ai si cativa prieteni adevarati,atunci timpul parca trece mai repede la ore.

Azi e o zi grea pentru mine din punctul asta de vedere.Sunt o persoana mai nostalgica de felul meu si imi place sa traiesc din amintiri pentru ca de-a lungul timpului am avut amintiri frumoase si nu vreau sa le dau uitarii prea curand.Am sa ma plimb prin oras in dimineata asta sa vad copii,adolescenti si parinti indreptandu-se spre scoli,cu buchete de flori in mana,cu emotii in suflet,cu spirit tanar in simtiri...Am fost si eu ca ei candva...

Privesti in urma si te probabil te gandesti in astfel de momente daca nu era mai bine daca ai fi ramas vesnic un copil,sa retraiesti an de an o zi ca 15 septembrie...Eu unul asta fac uneori,privindu-i pe altii mai tineri ca mine...Stiu insa ca nu e posibil si ma impac cu ideea ca timpul nu da niciodata inapoi.

In doar 2-3 ore curtile scolilor vor fremata de oameni,unii nemultumiti,altii nerabdatori,ca incepe scoala.Fie ca sunt in clasa I-tai,fie ca au trecut la gimnaziu,fie ca se afla in clasa a 8-a si ii asteapta testele nationale la sfarsit de an,fie ca sunt proaspeti liceeni intr-a 9-a,fie ca unii dintre ei mai au un an si dau BAC-ul,toti ar trebui sa isi dea silinta pentru un an mai bun cu rezultate mai multumitoare.Nu trebuie sa faca nimeni exces de zel cu invatatura,dar fiecare ar trebui sa gaseasca o cale de mijloc pentru a impaca si tocitul cartilor si distractia...La urma urmei,anii de scoala sunt cei mai importanti din viata noastra!Ei stau la baza formarii noastre ca indivizi in societate,capabili,mai tarziu,sa preia fraiele natiunii alaturi de alti colegi de generatie.

Asa ca tuturor va doresc spor la invatatura si un an scolar cu rezultate cat mai mari,la sfarsitul caruia,fiecare dintre voi sa isi dea seama,ca acolo unde e vointa si daruire,satisfactia si meritele vin de la sine!

A-nceput scoala!

E primavara-n miezul toamnei,
Au inflorit bobocii-afara
Copii zglobii de mana mamei
Se-ndreapta agale catre scoala.

Si soarele de dupa nori
Scolarilor le joaca feste
Iar imprejur sunt numai flori
Si totul este ca-n poveste.

Privesti cu drag la bobocei
Cu ochii umeziti usor
Si nu-i o zi,ca de-obicei,
E marea zi din viata lor.

Si-as vrea din inima acum
Sa le dorim la prichindei,
Sa n-aiba piedici mari in drum
S-aflam doar bine despre ei.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Tzin minte in prima zi de scoala invatatoarea si cu sotul dansei nu au reusit sa duca intr-o tura toate buchetele de flori ;)

Anonim spunea...

La mine a inceput scoala deja de o saptamana.

popescu spunea...

Aceasta poezie a fost publicata de un anume Gelu pe 17 septembrie 2007 (http://www.poezii.biz/afiseazapoezie.php?poem=72030. Teribila coincidenta, nu-i asa? Poate ca Gelu face parte din echipa voastra.

popescu spunea...

Aceasta poezie a fost publicata de un anume Gelu pe 17 septembrie 2007 (http://www.poezii.biz/afiseazapoezie.php?poem=72030. Teribila coincidenta, nu-i asa? Poate ca Gelu face parte din echipa voastra.

A.G.M.DINAMO. spunea...

A,nu,nu face nimeni parte din "echipa noastra" pentru ca "echipa" e formata absolut dintr-o singura persoana:eu,A.G.M.DINAMO.Altcineva care sa poseteze pe acest blog articole nu exista...Si stiu,poezia bineinteles ca nu imi apartine,am descoperit-o si eu undeva pe net;)